امروزه امنیت شبکه به موضوعی بسیار مهم تبدیل شده است، زیرا در طی سالهای اخیر شمار حملات سایبری به شدت افزایش یافته است. انتظار میرود تا سال 2019 زیانهای ناشی از جرایم سایبری در سرتاسر جهان به حدود 1/2 تریلیون افزایش یابد. این عدد خود بیانگر اهمیت امنیت شبکه و لزوم اختصاص بودجه کافی به آن است. مهم نیست چه نوع کسب و کاری دارید، آنچه که مهم است لزوم اولویت دادن به امنیت شبکه است زیرا با بهبود امنیت شبکه میتوان از ماهیت دادهها و کارایی شبکه حفاظت کرد. امنیت شبکه مانند دیواری برای حفاظت از شبکه عمل میکند، زیرا تهدیدات مختلف را شناسایی میکند و مانع دسترسی آنها به شبکه میشود. 5 نوع امنیت شبکه وجود دارد. در ادامه انواع امنیت شبکه و علت نیاز به هر کدام را شرح میدهیم.
کنترل دسترسی به شبکه (NAC)
با کنترل دسترسی به شبکه یا NAC میتوان مشخص کرد که چه کسی میتواند به شبکه دسترسی پیدا کند و چه کسی نمیتواند. NAC به ما امکان میدهد تا کاربران و دستگاههای مختلف را شناسایی کنیم و بفهمیم که آیا کاربر غیرمجازی در تلاش است تا وارد شبکه شود یا نه. بنابراین، با NAC میتوان سیاستهای امنیتی مختلفی را برای مسدود کردن دسترسی برخی دستگاهها و کنترل آنچه که در شبکه رخ میدهد تنظیم و اعمال کرد.
همچنین میتوان ابزارهای تحلیل رفتار را به کار گرفت. این ابزارها به ما کمک میکنند تا رفتارهای غیرعادی را در شبکه شناسایی کنیم. این ابزارها را همچنین میتوان طوری تنظیم کرد تا اگر کاربری غیرعادی رفتار میکند، پیام هشداری ارسال شود.
امنیت برنامه (اپلیکیشن)
برای حفظ امنیت شبکه میتوان از امنیت برنامه نیز استفاده کرد؛ امنیت برنامه طوری طراحی میشود تا حفاظت کامل از برنامهها را فراهم کند. امنیت برنامه بسیار مهم است زیرا مانع استفاده هکرها از برنامههایی که نقص دارند میشود.
نرمافزارهای ضد ویروس و ضد بدافزار
برای حفاظت از شبکه در برابر جاسوسافزارها، تروجانها، ویروسها و فیشینگ حتماً باید از نرمافزارهای ضد ویروس و ضد بدافزار استفاده کرد. بدافزارها برای شبکه همچون یک بیماری هستند و نه تنها در شبکه باقی میمانند و بذر حملات بیشتری را میکارند، بلکه موجب عملکرد بد و خرابی سیستمها نیز میشوند.
نرمافزارهای ضد ویروس و ضد بدافزار به ما امکان میدهند تا تهدیدات بدافزارها و سایر ویروسها را به آسانی کشف کنیم، زیرا آنها شبکه را در جستجوی بدافزارهای پنهان پیوسته اسکن میکنند.
امنیت ایمیل
بسیار مهم است که به امنیت ایمیل نیز به عنوان یکی از انواع امنیت شبکه توجه کافی داشته باشید، به ویژه اگر در کسب و کارتان از ایمیل زیاد استفاده میکنید. حملات فیشینگ میتوانند موجب اختلالات گستردهای در عملیات کاری شوند، از این رو، ضروری است که برای بکارگیری برترین نوع امنیت شبکه سخاوتمندانه سرمایهگذاری کنید.
اگر هکرها بتوانند به اطلاعات شخصی و مالی دسترسی یابند، شروع به باجگیری میکنند. حتی ممکن است با ارسال بدافزار به مشتریان و سرقت اطلاعاتشان، آنها را نیز به دام بیاندازند. از این روست که در هر کسب و کاری امنیت ایمیل اولویت بالایی دارد.
امنیت بیسیم
نوع دیگری از امنیت شبکه که باید در آن سرمایهگذاری کرد، امنیت بیسیم است. امروزه کسب و کارها از رایانش ابری بیشتر استفاده میکنند و این به معنی شمار بیشتر شبکههای بیسیم و نقاط دسترسی (اکسسپوینت) است. مشکل بزرگ این است که شبکههای بیسیم چندان امن نیستند و هکرها به آسانی میتوانند به آنها حمله کنند؛ به همین جهت است که امنیت بیسیم باید تأمین شود.
اهمیت امنیت شبکه
شرکتها و کسبوکارها باید به اهمیت امنیت شبکه واقف باشند. خواه شرکت دولتی باشد یا خصوصی، استارتاپ باشد یا چند ملیتی، کوچک باشد یا بزرگ، مهم این است امنیت شبکه اولویت بالایی دارد. حتی کوچکترین نفوذ به شبکه میتواند امنیت شبکه را به خطر بیاندازد و زیانهای جبرانناپذیری را به بار آورد. بنابراین، اهمیت امنیت شبکه باید به کارکنان آموزش داده شود.
شرکتها باید مرتباً سیستمهایشان را بروزرسانی کنند، زیرا هکرها همواره نقصهای جدیدی را در امنیت شبکه کشف میکنند و از آنها برای رخنه به شبکه استفاده مینمایند.
تمرکز امنیتی
اگر مسئول امنیت شبکه یک شرکت هستید، باید توجهتان را روی چند فعالیت متمرکز کنید. این فعالیتها عبارتند از:
-
برحذر داشتن
به کارکنان آموزش دهید که از نفوذ غیرقانونی به شبکهها پرهیز کنند.
-
جلوگیری
همواره اقدامات جدیدی انجام دهید تا مانع دسترسی غیرمجاز به شبکه شوید. این کار را میتوانید با ایجاد دسترسیهای خاص، به روزرسانی سیستمهای امنیتی، و رمزنگاری ارتباطات انجام دهید.
-
کشف
یاد بگیرید که نفوذهای امنیتی را شناسایی کنید. همواره اطلاعات آنهایی را که به شبکه دسترسی دارند ثبت کنید.
-
تصحیح
پس از شناسایی نقصهای امنیتی در شبکه آنها را برطرف کنید. اگر در گذشته به شبکه نفوذ شده است، اقداماتی را انجام دهید تا مانع نفوذ مجدد شوید.
حملات امنیتی
باید همیشه مراقب حملات امنیتی باشید زیرا این گونه حملات چندین نوع مختلف دارند. هکرها و مجرمان سایبری روشهای مختلف نفوذ به شبکه را به خوبی میشناسند، از این رو شما نیز باید با انواع مختلف حملات امنیتی آشنا باشید. هر شبکه کامپیوتری احتمالا در برابر حملات امنیتی زیر آسیبپذیر است:
-
وقفه
در حمله وقفه دسترسی به سرویس هدف گرفته میشود. این نوع حمله، DOS یا ممانعت از سرویس نیز نامیده میشود. هدف اصلی در این نوع حمله مختل کردن ارائه سرویس است.
-
استراق سمع
این حمله بر اساس دسترسی غیرمجاز به شبکه انجام میشود و در آن اطلاعات حساس و ارزشمند به سرقت میرود.
-
دستکاری
در این نوع حمله منابع دستکاری میشود و اطلاعاتی که بین طرفها منتقل میگردد به تدریج تغییر میکند. ممکن است در این حمله اطلاعات نادرستی به یک طرف ارسال شود و مشکلات عدیدهای ایجاد کند.
-
جعل
از حملۀ جعل برای گذر از آزمونهای هویتسنجی استفاده میشود. در این نوع حمله از جعل هویت یا تقلید هویت استفاده میشود. در این حمله اطلاعات جدیدی بدست آورده میشود و آن اطلاعات بر روی فایلی ذخیره میگردد؛ از این اطلاعات عمدتاً برای دسترسی به دادهها یا سرویسها استفاده میشود.
موارد فوق انواع اصلی حملات امنیتی هستند که میتوانند امنیت سیستمی را به خطر بیاندازند. هر سیستمی در برابر دو نوع حمله، یعنی حمله اکتیو و حمله پسیو، آسیبپذیر است. برای تضمین امنیت شبکه ضروری است که از سیستم در برابر این دو نوع حمله حفاظت کنید.